21 November 2010

Tazkirah Raya Qurban

salam perkongsian... semoga hidup kita tidak lekang dari mengingatiNya & kekasihNya...

wahhh.... ini tahun amat bertuah bagi aku, diberi kesempatan untuk bertemu dia... kecuakan yang lain dari yang lain itu sudah pasti tapi ku gagahkan juga untuk bertemunya... sabtu (20/11/10) pkul 9.30 pagi kami mula berdiskusi...

sangat terkesan dengan tazpen (tazkirah pendek) darinya...

1) 'tunjuk' dengan 'guide' jauh berbeza, tidak sama...tunjuk hnya sekadar tnjuk tapi guide nie tunjuk jalan... perumpamaan nya seperti kita belajar memandu, kalau cikgu memandu hanya 'tunjuk' cara memandu (1st skali, stat engin lepas tu tekan klac masukkan gear & strusnya) boleh ke kita memandu???!!! "tak boleh"... tapi kalau ckgu memandu 2 guide kita dengan tnjuk cara stat engin, cara tekan klac sblm kita stat memandu, boleh ke x kita memandu???!!! insyaallah buleh kan... itulah beza antara 2 benda trsebut... "kita kena jadi guider kepada orang lain (adik2)"...

2) jngan suka bagi alasan 'sibuk' bila sesuatu kerja tidak terbuat... alasan nie dah tak boleh pakai... bla...bla...bla... if we want to stop something, it's really easy but if we want to start one thing, it's truly very hard (translate drpd bhsa kelantan ke BI)

3) cuba check dalam diri kita, ada ke x elemen2 tersebut:
-komited
-kefahaman yang mendalam
-rasa kebertanggungjawaban
komited dengan kerja-kerja, faham apa yang sedang dibuat & kena ada rasa bertanggungjawab dengan tugas yang diberi... elemen2 nie menjadi ukuran penting untuk kita update diri kita... (diolah sedikit dari yang sebenar untuk kesesuaian diri aku)

sama-sama kita baiki kelemahan diri kita untuk anjakan paradigma yang sebenar-benarnya...

12 ulasan:

sisIzzati said...

bertuah n bsyukurlah bjmpa dgn org hbat itu..smoga lkatlah aura tuh n
jd ore hbat jugak.iAllah

tq 4 dis sharing :)

fahmi said...

susoh jgk 2 nk jd hebat po dio..

srikandi ISLAM said...

meme professional lah..

ado certain part y leper....tp maso berdepan tu xdop la sero down sgt....

halus cara insan itu menjentik kesedaran kito....
to be a better one after this....

fahmi said...

prsoalan yg dia tmbulkn, kdg2 ambo xleh jwb... tp, jwpn dio plok lps 2 hok best...

srikandi ISLAM said...

S.E.T.U.J.U!!!!!

srikandi ISLAM said...

check on our performances + guide to be a better one

mahal tuh!kesyukuran y xterhingga kupanjat kpd-NYA

fahmi said...

"kalau dri kita ad hnya stkt 50% kefahaman, mcm mana kita nk wi 60% kefahaman kpd ore laen... mustahil 2..."

srikandi ISLAM said...

kemmmmah

erm brapo peratus kenal 'dio'?? haaaaaaaa objektif ni.....

fahmi said...

skle gi2 xdok tnyo...

sisIzzati said...

hmm bakal merasai :)
cuak2

fahmi said...

biase2 jah... xdk gapo.

srikandi ISLAM said...

sisizzati : start knowing them deeply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...