16 November 2010

Kejatuhan Akademik: Siapa yg Patut Dipersalahkan???!!!!!

salam ... aku nak kongsi ngan hampa semua tentang tajuk si atas yang telah menjadi tajuk perbahasan kami pada 2 hari yang lepas...(perbahasan santai ler, bukannya ala parlimen)

yang brothers, mereka kena persalahkan kepada diri sendiri yang menyebabkan akademik jatuh 'berlebuk' (bahasa kelantan), means that tajuk mereka adalah "kejatuhan akademik: diri sendiri yang patut dipersalahkan"... tapi kan, kesian kat sisters sebab tajuk perbahasan nie agak 'bias', mereka punye dapat tajuk "kejatuhan akademik: persatuan yang patut dipersalahkan"... (x kesah la sebab aku yang bagi tajuk, aku kan brother...) kalau bersetuju dengan tajuk anda, anda kena 'oppose' tajuk grup yang satu lagi...kalau diri sendiri patut dipersalahkan, persatuan tak patut dipersalahkan & vice versa...

nak dijadikan cerita, masing-masing setuju dengan tajuk yang diberi... alhamdulillah... (berbahas lah anda dengan bijaksana yer)...
maap yer, ak just letak point penting yang dicakapkan.

(dah la tajuk tak menyebelahi sisters, aku pulak sruh sisters yang mula dulu... kesiannnn)

1st point sis,
sis#1: persatuan mengambil masa studi kita... masa kita studi jadi singkat sebab diambil oleh persatuan untuk buat meeting...
bro: kalau dah tahu ada meeting, tarik masa studi 2... awalkan masa studi anda.. contohnya, masa studi kita yang asal adalah dari pukul 10-12 malam, so awalkan kepada waktu petang...ape susah!!! (sajer aku edit cket ayat die nak bagi 'hot' ckit)


1st point bro,
bro#1: masalah studi adalah disebabkan diri kita sendiri... kita yang tak pandai bahagi masa untuk studi & untuk berpersatuan... hari ini, orang tidak melihat kepada akademik semata-mata, ko kurikulum juga diambil serius...(huh, bro nie hangin ckit)
sis: masalahnya, meeting tak pernah habis awal... x pernah meeting habis pkul 9 @ 9.30 kalau start pkul 8mlm... paling-paling awal pkul 11 @ 12... (sis dah stat naik angin... hahaha)


2nd point sis,
sis #2: berpersatuan nie menyebabkan tekanan dari rakan sekerja sebab tak semua dalam society buat kerja mereka... banyak kerja hanya diletakkan di atas 'pundak' mereka...(apa 2, aku pn x paham maksud pundak??)
bro: kalau dah buat kerja sorang-sorang, itu bukan persatuan namanya... persatuan nie adalah setiap orang buat kerja yang diamanahkan & tidak terlebih membebankan diri sendiri @ orang lain...(sis xpaham maksud persatuan ker hah???!!! ishk3)


2nd point bro,
bro #2: diri sendiri yang patut kamu persalahkan sebab kamu tidak ada jati diri yang tinggi, kebergantungan kamu kepada ALLAH swt macam mana... mungkin disebabkan dosa yang kamu lakukan, ALLAH swt balas terhadap keputusan akademik kamu... (dush3.. terasa terhantuk laptop la pulak, aku pun terasa kot...)
sis: tapi tak semua ada jati diri seperti yang bro #2 bagitahu... kalau yang ade jati diri macam tu xpe la, kalau yang takde macam mane plak... (apa yang kamu mksudkan dengan jati diri nie, aku x paham sebenarnya tapi aku malas nak tanye...!!!!)


3rd point sis,
sis #3: society boleh menyebabkan kita tertekan... terlalu banyak program & kerja yang kena buat... meeting pulak almost every night... (kuat giler die meeting sebelum nie kan...)
bro: setakat hari ini, tak pernah lagi society buat meeting setiap malam...( perghhh... society nie  hebat bebenor ler kalau sampai every night).. kalau dekat ngan program memang la kerap meeting, yang tu tak boleh dipertikaikan...


3rd point bro,
bro #3: kenapa perlu kita persalahkan kepada benda lain bila kita ditimpa masalah??!!! (elakkan memelihara 'kambing hitam'... embekkkkk) bukan ker diri kita sendiri yang menjadi punca masalah tersebut... kita tak studi sebab diri kita yang taknak studi, bukan society yang menghalang kita studi... kalau orang lain boleh studi & berpersatuan, kenapa kita tak boleh???!!! sebab diri kita sendiri lah...
sis: papp... papp... papp (tepuk tangan pulak daaa)... (setuju ler 2)


Penutup:


"semua tutup mata, kita mengundi siapa yang patut dipersalahkan"
semuaaaa tutup mata, akur dengan arahan... huhuhu


"siapa setuju diri sendiri yang patut dipersalahkan?"...
tanpa segan silu (dah semua tutup mata kan), mereka angkat tangan... wowwww... semua setuju, takde seorang pun yang tidak setuju... bagos3...


"siapa setuju persatuan yang patut dipersalahkan?"...
......................(tiada undian, automatik kalah daaaa)


Betul la kan... apa-apa yang berlaku kepada diri kita adalah puncanya diri kita sendiri bukan benda lain... Kita dapat result rendah sebab kita malas studi, tak pergi kelas dan sebagainya... 


"sesungguhnya ALLAH swt tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum hatta mereka sendiri yang mengubah nasib diri mereka..."




p/s: point bro warna biru, point sisters warna pink

13 ulasan:

srikandi ISLAM said...

pundak = bahu

fahmi said...

ais03 nk keno delete nie komen dio... hehehe

trimas kepada srikandi ISLAM... perghhh namo dio...

sisIzzati said...

dush2 keno atas muko!

angkat tangan stuju jgk

fahmi said...

bgos3

srikandi ISLAM said...

bakpo nok keno delete pulok????
aiya.....namo pun jadi isu

namo xskema..mirah~budak baek pun saloh
srikandi ISLAM..namo glamor pun saloh..

aiya....payoh eh jd nur amirah bt ab aziz

nok menjadi diriku gano??

p/s : mitok maah bobel.....poyo

fahmi said...

'ais03' ado sbb dio la 2 diancam delete, tuan dio thu la 2...

enti nk guna srikandi ISLAM, mirah~budak baek @ nur amirah bt ab aziz 2 ikut enti lah... ancaman ana 2 utk ais03 jah bena sbb xbrapo kene dio buh namo gi2...

skdr soalan tnpa prlu jwpn, bila kita x guna nama kita sdiri, "menjadi diriku" kah kita???!!! (jwb syp2 pn xpo)

bobel @ bebel lah kalau rase i2 prlu...

srikandi ISLAM said...

ana sero keno delete jgk tu

erm suruh edcoustic jwb la
menjadi diriku ko dop?
begheh

fahmi said...

kalu dgr doh lagu 2, buleh lah wt timbe tara sdiri KOT... ko lagu mano eh??!!! ambo pn xreti jgk neh...

srikandi ISLAM said...

ambo sero....
pi mai pi mai tang tu la jgk

fahmi said...

mencuba utk tidak mnjadi diriku psti susoh bedooh-dooh mlaenkn mmg aku sdh biasa jd HIPOKRIT...

srikandi ISLAM said...

hah tu ddia

fahmi said...

jauh nyo melancong... tjuk pasal kjtuhan akdmk tapi msuk sapa ko bab namo nah neh... adessss

gedung gedeng psl namo, hasilnya adlh "menjadi dirku" lbih baek... hehehe

fahmi said...

xsoh duk bbaloh la ais03 & Tanpa Nama...

ambo delete blako...

p/s: nie ruangan utk "menjadi diriku"... kalu xbleh nk jd dri sndiri & nk jdi hantu, sila move to other site... opssss... asif jiddan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...