13 January 2011

Tanda-tanda Keras Hati

salam peringatan untuk diri sendiri & kawan-kawanku...

Hati = sumber ilham dan pertimbangan. Hati = tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan.

Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.

Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:
 
1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan
Terutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud, "Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." (Surah At-Taubah, ayat 54)
 p/s: jangan pernah merasa cukup dengan ibadah hok kito buat.. namun, jangan terlalu menumpu kepada ibadah sampai tinggal semua bendo lain... bersederhana itu lebih baik... pikir-pikirkan bersama...

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran
Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberikan peringatan, "Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Qaf, ayat 45)
p/s: tak blaja Bahasa Arab & baca Quran bukan tafsir... boleh paham ker??? kalau pun blajar Bahasa Arab, paham semua ker??? sebaek2nya tengok tafsir jarang2... hmmm... susoh jgk 2...

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat
Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.
p/s: hok nie payoh cket nok elak... dush3 (keno sembe muko dnding)... adoooiiii

4. Kurang mengagungkan Allah
Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.
p/s: pakat2 kita cek smula hati kito... ada orang yg tak suka kepada hukum Islam, xtahu la aku nok kato guano, kesian kan kpd ore gi2...kan3... jangan pernah PERSENDA Islam, buleh MURTAD 2 bohh... 

sumber: iLuvIslam

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...