26 April 2011

Memilih Sahabat Yang Baik Bukan Senang !!!



Teringat akan isi ceramah seorang ustaz...
"Kita menjadi manusia dek kerana kita ada 2 ways of communication dengan manusia sekeliling..."
aku terfikir, betul la apa yg ustaz tu kata... kita adalah manusia bila kita berperwatakan manusia, yg mana mnusia saling memerlukan antara satu sama laen....
so, nak tak nak kita kena ada komunikasi dengan orang ramai...


contoh mudah: cerita Tarzan.... huhuhu
si Tarzan, manusia yg hidup dalam hutan sejak kecil lagi (kena buang masa baby ke hape??!!! erk) bila dia pergi ke bandar, orang tak boleh terima dia sebagai manusia... dia tak pandai pegang sudu, tak boleh berjalan dgn betul, tak makan nasi (KFC makan kot... hahha)... Tarzan tak berkomunikasi dgn manusia dalam masa yg agak lama hingga nak bertutur kata pun macam tak reti dah. So, disebabkan dia dah lama tak contact dgn manusia, dia dianggap seperti 'bukan manusia'... betul ape...


same as us laa...
kalau kita xnak berkawan @ xsuka brkawan, kitalah Tarzan...
hehehe
anyway, nak brkawan pun biar pndai cari kann
jngn maen 'tangkap muat' jer sape2 yg kita jmpa
kena pilih jgk laaa

bukannye kata xboleh brkawan dgn 'budak nakal'...
boleh ajaa tapi diri kita kena 'kuat'...
tkot nnti terikut2 plak kan...
"aku nak brkawan ngn sume org..."
silakan, itu lagi baek...
kena 'kuat', baru bleh 'lawan'








NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:


Pertama: 
pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.


Kedua,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya) .


Ketiga,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.


Keempat,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.


Kelima,
sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu. Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.




“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.”
(hadis riwayat Abu Daud)

“Bersahabat dengan orang baik umpama berkawan dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”






aku ingin diriku mnjadi sahabat yg baek...

spy aku jgk dpt sahabat yg baek...

yg bkn hnya d dunia...

d 'sana' pn mereka jgk...

akan ku cuba...

wlaupun aku dah bbrapa kali melukakan mrka...

moga2 ukhuwwah kami kekal slamanya...

huhuhu





sumber:


1) Khalil
2) Scribd
3) Nameng711

p/s:  JADI SEBELUM CARI... kalau nk sahabat yg setia, kita jdilah dulu shbt yg setia kpd org laen... as simple as that... huhuhu

6 ulasan:

fairuspeng said...

ada tips tambahan...
ada 3 perkara yang kita kena buat sebelum boleh pastikan dia sahabat baik kita..

1. Tido rumahnya

dua lagi cari sendiri.. hehehe


wow... blog berwajah baru

fahmi said...

hehehe...

hok no 1 wt doh... hok duo lg 2 gapo???

brwajah baru pn, tuan nye xbaru2 jgk... hehehe

Al-Qassam said...

forever n ever we r friends.
as long as we travel straight in the road, we will meet each other again n again.

perteguhkan hati-hati kami berjuang atas jalan Mu ya Allah.

fahmi said...

yup... forever ever.. shrek forever after... erkkk... hahaha

tuan nye smkin 'kurus' kot, bru la 2...

hafiz hafizol said...

Hehe.. nak kawan ngan HH tak??? *wink3...

fahmi said...

jdi saeng doh 2... huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...