22 May 2011

Kefahaman & Semangat adalah KEMBAR!!!



Tajuk yg mungkin ada sesetengah orang tak setuju... aku tak kesah pun kalau tak stuju, moh ler kita diskusi kalau ada pandangan lain... terbuka untuk berbincang, tiada sekatan & halangan.


Baru2 nie sempat aku meminta sedikit nasihat daripada kawan baik aku (ikut sedap tangan taip jer ngaku kwn baek kan, entah2 dia xngaku pn). Bior ler kalau dia xnak mengaku aku kawan baik dia pun, aku kesah...

Memberi nasihat apabila diminta kan termasuk dalam hak seorang muslim terhadap muslim yang lain. So, dia telah memenuhi hak tersebut .. huhuhu.  Rasulullah SAW telah bersabda , hak seorang muslim terhadap seorang muslim yang lain itu ada 6 perkara:


Apabila kamu menjumpainya, maka hendaklah kamu memberi salam kepadanya. Apabila dia menjemput kamu, hendaklah kamu memperkenankan jemputannya. Apabila dia meminta kamu memberi nasihat, hendaklah kamu menasihatinya. Apabila dia bersin lalu dia mengucap Alhamdulillah, hendaklah kamu berdoa kepadanya (dengan ucapan Yarhamkallah). Apabila dia sakit, hendaklah kamu lawatinya. Dan apabila dia mati, hendaklah kamu iringi jenazahnya
(Hadis Riwayat Muslim.)




Berikut nasihat yang dia telah bagi secara FREE!!!


"sebelum ni pernh dgr x... buat la sesuatu kerana kefahaman kamu..bukan atas dasar semangat kamu, semangat akan hilang seperti naik dan turunny iman kita... itu fitrah manusia. imannya yazid wa yanqus... walau iman tu senipis kulit bawang, hargailah kulit bawang tu..kita ni Allah pilih, Allah bagi iman tu..... 3 nikmat besar yang kita ado: 1. ISLAM 2. IMAN 3. 'ramai2'

yang perlu kita syukuri dan Allah bagi ni bukan dy bagi saje2, pasti akan diuji.. menuntut kita utk BEKERJA... bagaimana kita nk bersyukur dgn nikmat yang kita ad ni hat org lain pakat nk blake sepetimana kawan2 kita 2... hehe
kita duk dlm ni dah, gunakan sebaiknya memg la rama gk hat xkeje tapi kalu kita yang BEKERJA tidakkah kita bersyukur sebab Allah pilih kita dalam kalangan orang2 lain utk bekerja... kena bersyukur sbb Allah pilih kita dan menyesal kalu kita xleh bekerja sbb Allah xpilih kita...
"Allah, why don't u choose mu? Am I too many sins, xnak bg aku tambah pahala aku? ambe prnoh diberi tazkirah gitu... kita kena mtk biar Dia pilih kita sokmo... hehe ambe xthu naik semangat ke dok tu..tapi ambe ni pun nak menaikkan semangat sdri jgk ni... serius, xreti nk cakak ayat gempak2 ni......huhu"


insyaallah aku bleh faham psl kenape perlu 'bekerja' 2, cuma aku kurang feel utk bkrja, dgn kata laen xde semangat nk buat kerja... dapatlah sedikit nasihat daripada si baik hati yg bertuah nie... terimas... hahaha


kalau pun kita faham tapi xde semangat nak buat kerja, xjalan gak kerja... kalau buat kerja dgn sangat baik tapi xtahu kenape perlu buat smua 2, tidakkah sia-sia buat tuu...


konklusinya, buat lah kerja yang anda faham kenapa & mengapa tuu dengan bersemangat... kalau xde semangat, carilah sape2 yg dapat tolong naikkan kembali semangat yg telah pudar...



p/s: terima kasih kawanku yg baek ati & suka tolong orang... aku bertuah dpt kawan mcm kamu... hahaha (msti trbang dia baca nie) 

6 ulasan:

fahmi said...

to wafiyut:
'ramai2' = kawan yg ramai (trmasuk yut jgk)
'bekerja' = berprogram, bersociety n so on (mcm mu la hok aktif 2)

hahaha

wafiy said...

wah..mantap lah abe mie.
nak jd cam abe gok la yg aktif n bnyak semangat tuh!

p/s: Fahmiyut la hok aktif 2...kalo x, xde la post ni kan2. hehe

Al-Qassam said...

saya setuju. nk gerak kerja kene ada faham dan juga smgt. bukan nye gerak kerja semberono dgn kefahaman je..g crik kekuatan...mne nk dpt kekuatan lagi kalau bukan ukhuwah..huhu ukhuwah yang jitu bru la bersemangat nk bergerak kerja.

asyraf bin suhaimi said...

...Motivasi...
Dan katakanlah: "Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang gaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan" (surah at-Taubah, 9; 105)

faiqah rosli said...

fahmi=kefahamanku, hanif=yg lurus, semangat? sbb tu kan kembar :D

komen aku ni maybe xdok kaitan dgn point2 tu

fahmi said...

hahaha... meme xdok kaitan lasum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...